Notícia

Mercè Conesa: 'La Diputació de Barcelona va servir de pista d’aterratge per a la recuperació de la Generalitat'

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, van inaugurar l’exposició ‘Tarradellas. La legitimitat d’una doble presidència’ al vestíbul de Can Serra, seu de la Diputació

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, van inaugurar el dimarts 27 de juny l’exposició ‘Tarradellas. La legitimitat d’una doble presidència’, que es podrà visitar fins al 30 de novembre al vestíbul de Can Serra, seu de la Diputació.

Conesa va posar en valor el paper de la institució que representa, assegurant que "la Diputació de Barcelona va servir de pista d’aterratge a aquella recuperació de la Generalitat", fet pel qual ha recordat que "ens hem de sentir orgullosos" d’aquesta història més recent del nostre país.

La presidenta de la Diputació va assegurar que, ara fa 40 anys, els polítics ja "tenien una mirada a llarg termini, que pensava en la construcció d’una societat, en la defensa d’uns drets i unes llibertat", fet que ha lligat amb l’actual situació de complexitat. Un moment on "els demòcrates seguim apel·lant a l’entesa, a la democràcia, a la construcció perquè el nostre país pugui ser de futur, d’oportunitats".

Per la seva banda, Puigdemont va posar èmfasi en el fet que "ara tenim el deure de recordar i de preservar la legitimitat, la honorabilitat i la dignitat d’un govern que les generacions precedents van saber conservar en circumstàncies molt difícils".

El president de la Generalitat, a més, va aprofitar el seu discurs per agrair el doble paper de la Diputació de Barcelona. D’una banda, ara fa quatre dècades, "per la seva generositat" a l’hora d’impulsar la recuperació de la Generalitat. I, de l’altra, amb la inauguració de l’exposició, gràcies a una "aportació de les més pedagògiques" de la commemoració.

L’acte d’inauguració, que coincideix amb el 40è aniversari de la reunió que el president Tarradellas va mantenir amb el cap del govern espanyol, Adolfo Suárez, al Palau de la Moncloa, també ha comptat amb les intervencions del comissari de l’exposició, Joan Esculies, i la comissària de la Commemoració del 40è aniversari del retorn de Josep Tarradellas, Montserrat Catalan.

També hi van assistir els expresidents de la Diputació de Barcelona Antoni Dalmau, Manuel Royes, Antoni Fogué i Salvador Esteve; a més d’una àmplia representació de diputats de la Corporació, del Parlament de Catalunya i alguns dels col·laboradors més pròxims de Josep Tarradellas. 

Un repàs al moment polític

‘Tarradellas. La legitimitat d’una doble presidència’ explica de quina manera i des de quins àmbits va construir-se la legitimitat del retorn de Josep Tarradellas, ara fa 40 anys, per posar en marxa la nova Generalitat i el llegat polític immediat que va suposar. A més, posa de relleu que, per donar cobertura jurídica, orgànica, pressupostària i de funcionament, Tarradellas també va ser nomenat president de la Diputació de Barcelona.

L’exposició està formada per cinc plafons retro il·luminats que repassen la trajectòria política des de la presidència a l’exili fins als referents que va tenir en aquell moment, passant per la construcció del retorn, l’assoliment d’un acord per la legalitat i la simbologia del moment.

A la mostra també es projecta el documental ‘Una certa manera de governar’, que explica qui era i com governava Tarradellas, les seves relacions amb Madrid, la visió d’home d’Estat, sota la  mirada de personalitats entrevistades: Carles Puigdemont, Mercè Conesa, Joan Josep Folchi, Josep Fornas, Montserrat Catalan, Francesc Martí, Josep M. Triginer, Ramon Espasa, Narcís Serra, Miquel Roca i Junyent i, Josep M. Bricall.

L’exposició també compta amb una cronologia sota el títol ‘Dos anys i mig de doble presidència’, que comença amb el nomenament de Josep Tarradellas com a president de la Diputació i de la Generalitat al setembre-octubre de 1977 i acaba amb la convocatòria d’eleccions de l’abril de 1980. El visitant també hi pot veure un collage que il·lustra la relació de la ciutadania i dels partits polítics amb el retorn de Tarradellas i, un vitrall amb objectes de l’època, com el passaport expedit per entrar a Espanya o la vara de presidents de la Diputació, entre d’altres.

‘Tarradellas. La legitimitat d’una doble presidència’ es podrà visitar al vestíbul de Can Serra (Rambla de Catalunya, 126) fins al 30 de novembre. L’exposició està oberta al públic de dilluns a dissabte de 10 del matí a 8 del vespre.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.108.566 missatges
  • 214.654 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums