Registrar-se
Recorda contrasenya

Política. Tuesday, 17 d'April de 2012, 13:22

Carta a Trias per canviar el nom de la plaça Joan Carles I de Barcelona

Personalitats del món polític, social, cultural i econòmic de Catalunya sol·liciten la restitució de l'estàtua de la República

"Que es canviï l'actual nom de la plaça –Joan Carles I– pel de República Catalana, màxima expressió de sobirania i democràcia que ha fet la nostra Nació des de la desfeta del 1714" i "que s'ordeni la restitució de l'estàtua original de la República o, si no és possible, d'una rèplica idèntica, i es restauri el fris on hi havia la inscripció de la dedicatòria del monument a Pi i Margall amb la data del naixement i mort, i el medalló amb l'efígie del polític que encara es conserva". Aquestes són les dues peticions que un grup d'intel·lectuals han fet a l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, arran dels darrers esdeveniments vinculats amb la Casa Reia. A la missiva enviada el passat 14 d'abril recorden que "el 12 d'abril de 1936 va ser inaugurat a la cruïlla entre la Diagonal i el passeig de Gràcia el monument dedicat al republicà federal Francesc Pi i Margall  [...] que, amb l'entrada de l'exèrcit feixista a Barcelona, el gener del 1939, l'escultura va ser desmuntada i el medalló, retirat. Posteriorment, al peu de l'obelisc es va col·locar l'estàtua de la Victòria franquista, obra de Frederic Marés. L'estàtua de la República de Viladomat està avui desplaçada a la plaça Llucmajor". No va ser fins el 30 de gener de 2011 que l'Ajuntament de Barcelona va retirar l'estàtua de la Victòria en compliment de la Llei de la memòria històrica que estableix la desaparició de l'espai públic dels símbols franquistes. "Tanmateix, l'aspecte actual del monument, amb l'obelisc sol i un pedestal nu amb l'escut borbònic, donen al conjunt un aire molt desengaltat i decadent, al mateix temps que es priva una zona de la màxima importància turística i comercial d'una obra escultòrica de primera magnitud", afirmen els signants.

 

Els autors de la carta al batlle barceloní són: Elisenda Paluzié, Matthew Tree, Santiago Vidal i Puig, Víctor Alexandre, Joan Manuel Tresserras, Josep Maria Figueras, Joan Tardà, Santiago Espot, Jaume Capdevila, Ramon Felipó, Pau Vinyes, Ariadna Àlvarez, Nati Muñoz-Espinalt, Joan Pallarès-Personat, Frank Dubé, Alfred Bosch, Isidre Cunill, Jordi Cantavella, Jordi Portabella, Ignasi Planas, Patrícia Gomà, Roger San Millán, Rut Carandell, Josep Lluís Villasante i Josep Maria Vall, entre altres.

Envia Corregeix

2327 lectures   7 comentaris

les notícies més...