Notícia

L'independentisme català torna a arribar a la premsa francesa

El rotatiu 'Libération' publica un reportatge sobre les causes del creixent anhel per l'Estat propi

Que la voluntat d'independència per Catalunya ha anat creixent en els darrers temps és un fet i així ho constata, analitza i publica el diari francès 'Libération'. Stéphane Pelliter explica al seu text titulat 'Catalogne, le mirage de l'indépendance?' com l'independentisme "ha anat guanyant terreny" i que entre un 30% i un 50% dels catalans es mostren a favor d'un Estat propi integrat a la Unió Europea. Per il·lustrar-ho, recull algun dels darrers episodis recents més representatius com la sentència contra l'Estatut aprovat pel Parlament o l'històric desequilibri de les balances fiscals. Entre altres fets que destaca hi ha el suposat viratge de Convergència cap a l'Estat propi -si bé també posa en evidència "l'ambigüitat" de la formació respecte la independència- o la massiva manifestació del 10-J. Finalment, també apunta que "el fet diferencial" català no "data d'ahir".
Opina

Configuració
 • __9932__ 4.189 11

  Collons, no n'hi per tant, eh?

   

  No és la primera vegada que això surt a la premsa francesa...

 • Alwix 2.340 6 727 👍 639

  Normalment hi havia una certa connotació negativa, que en aquest article no s'hi aprecia tant. Potser cada cop interessa més a Alemanya una Espanya menys forta políticament. Si és així, hauríem d'aprofitar-ho.

  • Sabadellenc 3.720 13 533 👍 19

   Els gavatxos interessats en una Catalunya lliure? Ni de broma!

    

   En la seva concepció de nació-estat, no existeix el concepte independència, mira sinó els TOM-DOM o el cas d'Algèria. A ells ja els convé relegar a "patois" el català, no fos cas que quan ens independitzem els catalans del nord vulguin la nació natural.

    

   Per ells liberté, égalité et fratérnité vol dir legalitat francesa, uniformitat i paga impostos a l'estat.

   • Alwix 2.340 6 727 👍 639

    Sens dubte. Però afeblir Espanya els pot interesar, i poden veure la nostra independència com un estat satèl·lit. tenen molts interessos a Catalunya. Qüestió de saber-se'n aprofitar.

    • Sabadellenc 3.720 13 533 👍 19

     Alwix escrigué:

     Sens dubte. Però afeblir Espanya els pot interesar, i poden veure la nostra independència com un estat satèl·lit. tenen molts interessos a Catalunya. Qüestió de saber-se'n aprofitar.

     L'estat espanyol ja és feble, no li cal cap mena d'ajuda per ser feble, improductiu i semianalfabet. Per contra, l'independència de Catalunya obre les portes a la Catalunya Nord, Occitània, Còrsega, Bretanya, etc...

      

     Els gavatxos conspiraran amb els espanyols per tal que això no passi. A ells ja els va bé que Marsella sigui l'entrada Sud d'Europa en comptes de Barcelona.

      

     Salut!

      

      

     P.D.: Nunquam est fidelis cum potente societas.

   • elsenyordelesmosques 10.228 8 187 👍 16

    França vol una espanya dèbil i acostar com ja ho ha fet altres vegades Catalunya i en menor mesura el País Basc. Espanya sense aquests dos territoris passa a ser una zona agrícola i perd tot el seu dinamisme. França s'assegura dos territoris industrials que reforcen un sud molt dèbil.

   • EmulatorQ Usuari sumador 50.416 12 6 👍 3.500

    No parla dels francesos, sinó dels alemanys. I crec que podrien ser un molt bon aliat.

 • Sabadellenc 3.720 13 533 👍 19

  Jo em quedo en la seva visió autonomista, tot obviant interessadament la Catalunya Nord, i amb la seva visió jacobina i uniformitzadora: "la Catalogne ne diffère guère des seize autres communautés autonomes d’Espagne et son sort reste encore lié à celle-ci."

   

  Traducció: Catalunya no difereix gaire de les altres setze comunitats autònomes d'Espanya i el seu destí segueix estant lligat a ella.

   

  Salut!

   

   

   

 • Stoichkov Usuari sumador 12.792 12 149 👍 476

  La primera onada de consultes per la independència van sortir a la portada del Le Monde...

 • estelat 3.804 6 502

  M'encanta la premsa francesa. Ho expliquen tot amb extrem rigor, i parlen de coses importants. De vegades he llegit le monde i està molt però molt bé. Res a veure amb els d'aquí (a excepció gran part dels articles d'El País).

 • Pirinarra 15.209 7 107 👍 2.142

  Crec que el titular més adient hauria de ser:

   

  La 'Libération' de Catalogne.

   

 • Rampillet 4.580 6 458 👍 166

  Poc importen les opinions de francesos i castellans. 

Novetats

Fòrums

 • 8.541.457 missatges
 • 198.082 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums