Publicitat

Notícia

Escòcia continuaria sent membre de la UE si declara la independència

El diputat escocès Kenneth Gibson considera en una entrevista que l'èxit de l'SNP a les eleccions s'explica per haver deixat la divisió entre esquerres i dretes en un segon pla · 'La transversalitat és un factor decisiu'

Escòcia continuaria sent part de la Unió Europea si al referèndum d'autodeterminació que és previst que organitzi el govern escocès de l'SNP hi acaba triomfant el "Sí". Així ho assegura el diputat de la formació independentista Kenneth Gibson en una entrevista a Vilaweb, afirmant que "ja fa anys que ens vam preocupar d'esbrinar-ho" i que "la integració serà automàtica". El diputat analitza l'espectacular triomf electoral de Partit Nacional Escocès (SNP) a les darreres eleccions escoceses, que li ha donat majoria absoluta al Parlament de Holyrood. Segons Gibson gran part d'aquest èxit s'explica per "haver deixat enrere la divisió entre esquerres i dretes" i haver prioritzat l'arribada de la independència, perquè "la transversalitat en pro d'un objectiu de caràcter nacional és un factor decisiu". De moment recorda que ara mateix la prioritat és incrementar l'autogovern i el sostre competencial escocès; per això el govern escocès negocia ampliar la Scotland Bill (l'equivalent a l'Estatut).Preguntat sobre el calendari del futur referèndum, confirma que "és una promesa electoral que ha estat generosament legitimada per les urnes i que evidentment complirem" malgrat que no es farà abans de la segona meitat de la legislatura que acaba el 2015, com ja ha indicat el primer ministre Alex Salmond.

 

Gibson recorda que la majoria parlamentària de l'SNP no té perquè correspondre amb un majoria social favorable a la independència, perquè "la gent vota l'SNP per moltes raons, no solament per la qüestió nacional", i perquè "també hi ha independentistes que no ens voten!". Per tot plegat apunta que "la majoria social per la independència, la sabrem quan fem el referèndum i haguem fet el debat sobre el nostre futur com pertoca".

 

Sobre l'actitud del govern britànic al voltant del referèndum, un executiu que ja ha anunciat que "respectarà" la celebració del plebiscit, Gibson considera que tot el Regne Unit "provarà de dificultar el procés tant com podrà, perquè no el vol. I tota la classe dirigent britànica farà mans i mànigues per fer oposició i perquè guanyi el 'no' ". Preguntat sobre una eventual fragmentació social a Escòcia si s'assoleix la independència, respon que no la tem "gens ni mica" i que no ha sentit mai ningú que suggerís aquesta hipòtesi: "no entenc quin sentit té".

Publicitat

Opina

Configuració
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 5.166.365 missatges
  • 192.254 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat
Publicitat
Publicitat