Publicitat

Notícia

La Generalitat enceta la campanya 'Encomana el català' per fomentar l'ús social de la llengua

La Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya estrena avui la campanya "Encomana el català", amb l'objectiu de fomentar l'ús social i públic del català, i que pretén evitar que els catalanoparlants canviïn de llengua en els contextos en què ho acostumen a fer. Segons dades de l'Enquesta d'usos lingüístics de 2003, més d'un 70% dels catalanoparlants canvien de llengua quan algú se'ls adreça en castellà -independentment de si l'interlocutor entén el català o no-. La mateixa enquesta de 2008, que encara s'està valorant, mostra que aquest percentatge no només no ha disminuït, sinó que ha augmentat.

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, han presentat la campanya, que s'allargarà fins el proper 15 de març. Carod l'ha emmarcat en la necessitat ed "potenciar" la llengua per tenir-ne garantida la seva "presència normalitzada a l'espai públic". Carod ha volgut instar els catalanoparlants a "prendre consciència" del "poder" que tenen "per influir positivament" en la presència del català. Ha lamentat també "l'estigmatització de la població immigrada", a qui moltes vegades es fa "el centre de les crítiques i els mals auguris de l'esdevenidor català". El vicepresident ha recordat que el futur de la llengua depèn de qui la parla i ha demanat "parlar en català amb tothom sense discriminar ningú, perquè sinó li neguem el dret a ser tractats igual", perquè "de res no serveix que els que no saben una llengua l'aprenguin si després no poden fer-la servir".

"No podem continuar amagant el català com fem de vegades amb la gent que ve de fora. Amagar la llengua, com un tresor reservat a uns quants és un greu error. La llengua no pot ser amagada, les llengües que s'amaguen acaben per desaparèixer", ha dit Carod, que ha finalitzat recordant que evitar el canvi lingüístic és també una manera que els no catalanoparlants reivindiquin "el seu dret a la normalitat". En els mateixos termes s'ha expressat el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, qui ha considerat que "no parlar en català amb les persones nouvingudes és una manera d'excloure'ls i d'impedir la seva participació normal en la societat".

La Secretaria de Política Lingüística, dependent del Departament de la Vicepresidència, ha impulsat aquesta nova campanya de foment de l'ús social i públic del català, donada la situació de desigualtat que existeix encara respecte al castellà. "Encomana el català" té com a principal objectiu sensibilitzar la població que sap parlar català perquè mantingui la llengua en aquells contextos en què la sol canviar, per exemple amb persones que l'entenen però no la parlen o en contextos multilingües.

Segons les dades de l'Enquesta d'usos lingüístics a Catalunya 2003, el 50,1% de la població té el català com a llengua habitual i el 44,1% el castellà, per bé que un 44,8% sap parlar el català correctament o mitjanament bé. Malgrat aquestes xifres, l'Enquesta revela que el 70,6% de la població canvia de llengua quan una persona els parla en castellà en una conversa iniciada en català i que només un 18,5% no canvia de llengua. Un percentatge que, això sí, és superior quan es tracta de persones que tenen el català com a llengua habitual (28,6%) i molt inferior entre les que habitualment usen el castellà (4%). L'any 2008 s'ha dut a terme el treball de camp de l'Enquesta d'usos lingüístics 2008. En aquests moments s'estan ponderant les dades i tot indica que aquest percentatge del 70,6% fins i tot hauria augmentat.

Durant la preparació i disseny de la campanya hi han participat o s'hi han implicat directament 26 representants d'entitats a favor del català, organitzacions empresarials i sindicals, associacions de l'àmbit de la immigració, mitjans de comunicació i institucions acadèmiques entre d'altres.
Publicitat

Opina

Configuració
Publicitat

Novetats

Fòrums

  • 5.166.436 missatges
  • 192.254 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat
Publicitat
Publicitat