Notícia

CiU ofereix a ERC crear un grup conjunt al Senat i trencar l'Entesa Catalana de Progrés

Convergència i Unió (CiU) va fer públic ahir una inesperada oferta a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) després que aquest últim partit oferís tres senadors a CiU amb la intenció que la federació nacionalista pugués tenir un grup propi al Senat, ja que amb el reglament a la mà amb els actuals escons que CiU té a la cambra alta seria impossible. Pel president del Grup Parlamentari Català (CiU) al Congrés espanyol, Josep Antoni Duran i Lleida, va afirmar que l'oferta d'Esquerra arribava tard perquè el PSOE ja estava disposat a cedir-los escons perquè s'arribés als 10 necessaris per formar grup propi.

Després d'aquestes primeres declaracions, CiU ha contestat oficialment ERC amb una altra oferta: la de formar un grup propi nacionalista conjunt entre CiU i ERC al Senat per defensar els interessos de Catalunya, un nou grup que segons proposen els convergents aniria independentment de l'Entesa Catalana de Progrés, la coalició electoral al Senat entre el PSC, ERC i ICV-EUiA. Duran i Lleida ha titllat de "maniobra intel·ligent" l'oferta d'Esquerra perquè "fa la sensació que ens ajuda i ens salva al Senat perquè té més escons que nosaltres" encara que "té quatre senadors i CiU set".

Duran ha afirmat que "ERC no té grup parlamentari propi, perquè el forma juntament amb els socialistes i ICV-EUiA. Si tenen voluntat de formar un grup parlamentari propi, que sàpiguen que els podem ajudar amb els nostres senadors" va proposar Duran. Des d'Esquerra es va assegurar que la proposta a CiU era desinteressada i havia de ser llegida en clau de defensa dels interessos de Catalunya, però de moment és una incògnita com respondran l'oferta llançada per CiU. Si bé és cert que és ERC qui ha començat els moviments d'aproximació a CiU, serà difícil que els republicans acabin formant grup amb CiU i no amb el PSC i ICV-EUiA quan han obtingut els senadors gràcies a aquesta coalició electoral.

L'Entesa Catalana de Progrés al Senat, nascuda en les eleccions espanyoles de 2000, va ser el primer "casament" oficial d'ERC amb el PSC i ICV-EUiA, que junt amb el document conjunt dels tres partits a favor d'incrementar l'autogovern de Catalunya en la darrera legislatura del govern de Jordi Pujol va ser un condicionant més que va impulsar la creació dels governs tripartits presidits pels socialistes Pasqual Maragall i José Montilla.

Opina

Configuració

see College Papers For Money.

  • 8.484.546 missatges
  • 196.677 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums